Activități dedicate Zilei Culturii Naționale și aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu

Muzeul Brăilei „Carol I” organizează în zilele de 14 și 15 ianuarie 2022 o serie de activități dedicate Zilei Culturii Naționale și aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu.

În data de 14 ianuarie, la Casa Memorială „D. P. Perpessicius” (strada Cetății, nr. 70), începând cu ora 11, se deschide pentru public expoziția Eminescu după Eminescu… Expoziția cuprinde tipărituri din fondul Secției „Memoriale” a Muzeului Brăilei „Carol I”, care cuprind etape ale criticii și istoriei literare în cercetarea și interpretarea vieții și operei poetului. De la sondarea originii lui Eminescu până la împlinirea biografiei sale, de la abordarea eseistic-filosofică a operei până la cercetarea laturii tragice a poeziei și, implicit, a poetului, de la influența lecturilor kantiene și a științei asupra creației eminesciene până la influența sa asupra literaturii române ce i-a urmat, de la marea prietenie cu Ion Creangă la alte mari prietenii literare… Printre autori, menționăm, fără o ordine anume, pe Ion Sân-Georgiu, Teodor V. Ștefanelli și I. M. Rașcu, Constantin Noica și Paul Cornea, George Călinescu și D. Murărașu, Liviu Rusu și I. Negoițescu, Rosa del Conte, Amita Bhose.

Tipăriturile sunt selectate din bibliotecile Anton Dumitriu, Mihu Dragomir, D. P. Perpessicius, Vasile Băncilă, Edmond Nicolau, Toader Buculei.

Începând cu ora 11.30, „Ziua Culturii Naționale” are ca invitați anul acesta oameni de litere brăileni. Și-au anunțat prezența la întâlnirea literară doamnele Luminița Dascălu și Ela Mays, domnii Vasile Mandric, Constantin Gherghinoiu și Vasile Datcu. La întâlnire sunt așteptați și brăilenii iubitori ai culturii române.

Partener al manifestării literare: Armanda Filipine, jurnalist și scriitor.

Se vor aplica măsurile de protecție sanitară, conform legislației în vigoare.

În data de 15 ianuarie, în mediul online, Muzeul Brăilei „Carol I”, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” Brăila, sărbătorește Ziua Națională a Culturii și aniversarea nașterii poetului Mihai Eminescu cu:

Coordonatorul evenimentului:  conf. univ. dr. Zamfir Bălan.

Exit mobile version