Activități ale polițiștilor de prevenire a victimizării minorilor

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, au desfășurat în această săptămână activități preventive cu elevi din cadrul Colegiului Național ”Ana Aslan” și ai Liceului cu Program Sportiv.

Peste 150 copii din cadrul celor două unități de învățământ, au primit informații și recomandări cu privire la siguranța personală și siguranța pe internet, importanța cunoașterii modalităților de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, a disparițiilor în rândul minorilor, a prevenirii traficului de persoane.

Activitățile cu caracter preventiv-educativ adresate elevilor de liceu, s-au desfășurat în colaborare cu polițiști din cadrul Penitenciarului Brăila și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și s-au înscris în campania ”Protecție prin educație – Securitate digitală”, din cadrul proiectului Siguranța Online și proiectul ”Plecatul de acasă nu este o soluție!” derulate la nivel național.

Campania ”Protecție prin educație – Securitate digitală”, din cadrul proiectului Siguranța Online reprezintă o inițiativă ce vizează atât copiii (segmentul de vârstă 10-14 ani), cât și adulții (cadre didactice, părinți, alte persoane) pentru o mai bună informare în privința securității cibernetice și creșterea gradului de pregătire, pentru evitarea principalelor amenințări din mediul online și gestionarea adecvată a riscurilor la utilizarea internetului.

Cele șase cursuri sunt disponibile pe toată perioada campaniei,14 martie – 21 iunie 2024, pe platforma CoffeeLMS, dezvoltată de Ascendia, la adresa https://formare.elearning.ro și au fost create în LIVRESQ, editorul de cursuri e-learning și lecții interactive. Ele pot fi accesate și de pe site-ul proiectului Siguranța Online, www.sigurantaonline.ro.

Plecatul de acasă nu este o soluție!,, – este numele proiectului național de prevenire a disparițiilor voluntare și totodată un mesaj pentru copiii care se gândesc poate să plece de acasă. Acest proiect este derulat de Poliția Română în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Mercury 360 și Asociația Telefonul Copilului și vine ca răspuns la creșterea numărului de astfel de cazuri de plecări voluntare. Este important ca toți adolescenții să știe faptul că sunt protejați de legislația din România, conform căreia interesul superior al copilului va avea prioritate în toate demersurile sau deciziile care privesc copiii.

Pentru orice problemă sau dilemă, copiii pot suna la Telefonul Copilului, la 116111, linia europeană de asistență pentru copii, disponibilă gratuit din rețelele Orange, Telekom și Vodafone (L-V / 10:00 – 20:00), acolo unde specialiști ai organizației îi pot consilia/ îndruma.

Demersurile preventive au continuat cu activități adresate elevilor din clasele primare, care s-au înscris în proiectele ,, Școala Siguranței Tedi,, și ,,Fără discriminare,, derulate la nivel național.

Oamenii legii s-au întâlnit cu școlari, cărora le-au vorbit despre siguranța lor în mediul online, și despre pericolele pe care le-ar putea întâlni pe stradă, la școală, în locuințele prietenilor sau chiar acasă la ei. Școala Siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către Poliția Română, compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau atunci când sunt în online. Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Având în vedere vârsta beneficiarilor, activitățile au îmbinat informațiile teoretice cu prezentarea de materiale video și cu jocurile de grup, toate având menirea de a-i face pe cei mici să înțeleagă formele de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.

Programul Județean de Prevenire a victimizării minorilor, reprezintă o prioritate a I.P.J. Brăila pentru anul 2024, pentru o abordare integrată și unitară a acestui fenomen, activitățile de prevenire vor fi intensificate și în relația cu cadrele didactice, părintii/tutorii legali ai elevilor, pentru eficientizarea comunicării preventive și conștientizarea importanței suportului de specialitate în procesul educațional.

Exit mobile version