Acțiuni desfășurate în cadrul Proiectului ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier

În perioada 16-22 septembrie a.c., polițiștii rutieri intensifică acțiunile pentru reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecințelor acestora. Activitățile sunt desfășurate în cadrul Proiectului ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la importanța respectării regulilor de circulație.

Astăzi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și ai Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat și desfășurat o acțiune preventivă, în trafic, pentru ca ziua de 20 septembrie să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa, şi a urmărit conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscul implicării în evenimente rutiere, pe fondul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise, subiectele abordate fiind legislația incidentă domeniului, aspectele medicale, psihologice și sociale ale consumului.

Pentru aceasta, poliţiştii au folosit două perechi de ochelari tematici, special concepuţi pentru a induce celor care îi poartă efectele consumului de alcool, respectiv de droguri. Astfel, şoferii au fost implicaţi într-un experiment, care a presupus parcurgerea unui traseu presărat cu obstacole, iniţial fără ochelari, apoi purtând ochelarii speciali, fără a dărâma obiectele de pe traseu.

În acest mod, conducătorii auto au experimentat sentimentul de nesiguranţă, vederea dublă sau mult slăbită, aprecierea greşită a distanţelor, tulburările de echilibru şi de coordonare a mişcărilor pe care le poate manifesta o persoană sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise şi au înţeles pericolele la care se expun dacă se urcă la volan într-o astfel de stare.

Acțiunea a beneficiat de implicarea reprezentanților mass-medie locale, care, printre altele, au dorit să încerce ochelarii tematici pentru a percepe prin propriile simțuri experiența trăită.

Acțiunile vor continua pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului Roadpol Safety Days!

Exit mobile version