397 de educatori si invatatori din judetul Braila, carora ar fi trebuit sa le creasca salariile, ignorati de fostul ministru Ecaterina Andronescu

397 de educatori si invatatori din judetul Braila, carora ar fi trebuit sa le creasca salariile, ignorati de fostul ministru Ecaterina Andronescu
Gradinita nr.30

Circa 22.000 de invatatori si educatori, dintre care 397 din judetul Braila, asteapta sa le fie echivalate competentele si sa devina profesori in invatamantul primar si prescolar conform Legii Educatiei din 2011, insa procedura demarata in 2012 s-a blocat la Ministerul Educatiei, iar ordinul de ministru care trebuia dat din noiembrie 2012, in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu, nu a fost semnat nici pana azi. Dintre cei 22000, 397 sunt din judetul Braila. Concret, echivalarea competentelor si incadrarea in functia de profesor in invatamantul primar si prescolar inseamna o crestere semnificativa de salariu pentru toate aceste cadre didactice si le-ar scoate de sub incidenta OUG 92/2012 care impune conditia ca invatatorii si educatorii sa urmeze studii superioare, in urmatorii 6 ani, pentru a-si pastra postul.

Dintre cele 397 de cadre didactice care au dreptul la echivalari de studii din judetul Braila, 163 sunt de la unitati de invatamant din municipiul Braila, 8 din Faurei, 9 din Ianca si 14 din Insuratei. Din mediul rural 6 sunt din Baraganu, 6 din Bordei Verde, 2 din Cazasu, 4 de la Chiscani, 2 de la Ciocile, 1 din Ciresu, 3 de la Dudesti, 1 de la Frecatei, 1 de la Galbenu, 4 de la Gemenele, 3 de la Gropeni, 1 de la Jirlau, 5 de la Lanurile, 1 din Maxineni, 4 de la Mircea Voda, 6 de la Movila Miresii, 2 de la Perisoru, 4 de la Plopu, 1 din Ramnicelu, 4 de la Rosiori, 6 de la Stancuta, 2 de la Surdila Gaiseanca, 1 de la Surdila Greci, 4 de la Sutesti, 4 de la Tichilesti, 9 de la Tufesti, 5 de la Ulmu, 3 de la Victoria, 1 de la  Visani si 3 de la Viziru. Dintre acestia, cele mai multe credite profesionale obtinute conform OMECTS le are educatoarea Lenuta Terente, titulara la Gradinita cu program prelungit nr.30 din Braila, care a acumulat 545 credite, ea fiind secondata de Sterica Picos, educatoare titulara la Gradinita cu program prelungit nr. 37 din municipiul Braila, care a obtinut 486 credite si de educatoarea Aurica Vlad, de la Gradinita cu program normal nr. 26, care a acumulat 484 credite.

In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara „absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului”, insa educatorii si invatatorii care deja erau in sistem, incadrati intr-o functie, nu erau obligati, neaparat, sa faca o facultate.
Legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate, si prevedea incadrarea lor in functia de profesor si, implicit, o marire de salariu. Articolul 248, alineatul 3 spune ca educatorii, institutorii, instructorii, maistri si invatatorii care ocupa deja functii in sistem si care „au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale […] indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice […] in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”.
Pentru a putea fi echivalate competentele si incadrate in functia de profesor de invatamant primar si prescolar, un cadru didactic trebuia sa aduna minim 100 de credite, dupa cum se arata in Metodologia de echivalare.
Potrivit Legii salarizarii, aceste mariri de salariu pot fi chiar substantiale si, daca s-ar aproba aceasta echivalare, ar insemna chiar o majorare cu pana la cateva zeci de procente in cazul multor cadre didactice, mai ales cele care au vechime in sistem. Astfel, in cazul unui invatator debutant, salariul de incadrare este de 974 de lei, la care se adauga 10% pentru dirigentie si s-ar ajunge la un salariu total de 1.071 lei. In cazul unui profesor debutant, salariul de incadrare incepe de la 1.139, la care se aduga 10% pentru dirigentie si se ajunge la o suma finala de 1.253 de lei. Astfa inseamna o crestere salariala de 182 de lei (17%).

Exit mobile version