16 persoane, dintre care 3 minori, identificați prestând muncă fără a avea contract încheiat în formă scrisă

I.T.M. Brăila a desfășurat în luna iulie 2023 acțiuni de control (102-in domeniul relatiilor de munca; 91-in domeniul securitatii si sanatatii in munca) la un număr de 193 angajatori, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 433.600 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Mentionam ca la un numar de 7 angajatori au fost depistate 16 persoane care desfășurau muncă nedeclarată fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 270.000 lei. Cele 16 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau prestau activitate cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul CIM cu timp parţial, în urmatoarele domenii de activitate: finisarea materialelor textile, comert cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei, curatenia cladirilor, activitati camine, cresterea animalelor.

Deficiente frecvent constatate :

In toate situatiile in care au fost constatate deficiente in domeniul legislatiei muncii, inspectorii de munca au dispus masuri obligatorii cu termene de intrare in legalitate si de respectare pe viitor a dispozitiilor legale.

”În urma controalelor având ca obiectiv identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, la trei angajatori, inspectorii de muncă au identificat trei minori care prestau activități fără forme legale de angajare. Inspectoratul Teritoral de Muncă a înaintat documentația necesară organelor de cercetare penală, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor.

I.T.M .Brăila, în controalele efectuate a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competenta” a declarat Liviu Arhire, inspector șef ITM Brăila.

Exit mobile version